Description

Werkkamp Ybenheer

 

Het kamp werd in 1940 gebouwd. Verschillende groepen mensen hebben gewoond in het kamp:

 • Contractbrekers.
 • Joodse mannen.
 • Moeilijke jongens, Limburgers en onderduikers.
 • NSB’ers.
 • Vrijwilligers voor Indië.
 • Oorlogswezen.
 • Zuid-Molukkers.

Contractbrekers
De bedoeling was om werklozen die arbeid in Duitsland weigerden of hun werk in Duitsland verlieten, in dit soort kampen zo hard aan te pakken dat ze toch maar voor werk in Duitsland kozen. De werkloze mannen die in Ybenheer werden geplaatst, waren al wat ouder en moesten het land ontginnen. In de herfst rooiden ze aardappelen in de buurt.

Joodse mannen
Vanaf het voorjaar van 1942 is het kamp gebruikt door Joodse mannen, die door Duitse maatregelen werkloos waren geworden. Hier moesten zij ontginningswerk verrichten op een hongerdieet. In het nabij gelegen Fochteloo-veen (tegenwoordig het Fochteloërveen) werd turf gegraven en werden de joden van het kamp Ybenheer aan het spitten gezet. Later werkten ze ook op de bouwlanden waar ze aardappelen rooiden. Ook haalden sommigen dagelijks met een kruiwagen melk op bij de melkfabriek in Oosterwolde. Begin oktober 1942 werden de mannen lopend met hun bagage naar kamp Westerbork opgejaagd. Vanuit Westerbork leidde hun weg onherroepelijk naar vernietigingskampen in Polen.

Moeilijke jongens, Limburgers en onderduikers.
In het laatste deel van de oorlog woonde hier een groep jongens en leiding van een vakopleidingskamp bij Ommen. Hun gebouwen waren opgeëist door de Duitsers. Er zaten ook onderduikers bij. Ook een deel van de Limburgers die in die periode naar Groningen, Friesland en Drenthe werden gestuurd verbleef in Ybenheer.

Na de oorlog
Ybenheer kreeg naast de al aanwezige onderduikers, jongens uit Ommen en Limburgers die nog niet terug naar huis konden, ook nog eens meer dan honderd vrouwen en kinderen te verstouwen die waren opgepakt omdat ze aan de ‘foute’ kant hadden gestaan. Die werden snel opgevolgd door vrijwilligers van het bataljon Friesland die hier getraind werden om tegen de Japanners in Nederlands-Indië te vechten. In de zomer van 1950 kwamen groepen oorlogswezen in het kamp vakantie vieren.

Zuid-Molukkers
In 1951 kwamen 4000 Zuid-Molukse militairen overhaast met hun gezinnen op dienstbevel tijdelijk naar Nederland. In Indië dreigden ze gemangeld te worden tussen verschillende politieke en militaire belangen. Vanuit Nederland zou gezocht worden naar een oplossing. De mannen werden ontslagen en kwamen met hun gezinnen terecht in afgelegen barakkenkampen, waaronder Ybenheer en het naastgelegen kamp Oranje. Ongeveer vierhonderd Molukkers hebben deze twee kampen bewoond.

In de loop van de jaren zestig is het kamp afgebroken. Als herinnering staan bij de na-oorlogse oude entree van Ybenheer nog twee gemetselde zuilen van het toegangshek.

 

Let op: Deze cache alleen loggen tussen zonsopkomst en zonsondergang.


Deze cache is geplaatst met toestemming van Natuurmonumenten.

 

Naoorlogse foto van Kamp Ybenheer met iemand van de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) met een geweer.
Naoorlogse foto van Kamp Ybenheer met iemand van de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) met een geweer.

Deze geocache beschrijving komt van de Opencaching.NL ""site.

Log entries
 • There are no logentries yet
Information
19.06.2020 (19.06.2020)
Cache nameWerkkamp Ybenheer
Hint[magnetisch drinkwater]
GridsquareJJ00AA00AA
Latitude0.000000
Longitude0.000000
DifficultyEasy
TerrainHandicapped accessible
Logger
Empty
Rate
0 votes
Recommend

Geocaching of a different kind

 • 01
  SOTA Caches

  Log your SOTA activations on APRS Caching too

 • 02
  APRS Caches

  Weather stations, digipeaters, and iGates - turn your APRS stations into APRS Caches

 • 03
  Living APRS Caches

  Even you are able to turn into a living APRS Cache

 • 04
  Geo Caches

  Log your OpenCaching finds with your APRS enabled device